logo

ÜSKÜDAR ‘BEYEFENDİSİ’Nİ KAYBETTİ

Şair ve TRT İstanbul Radyosu eski solistlerinden Memduh Cumhur, kalp krizi nedeniyle 71 yaşında yaşamını yitirdi. Yıllarca edebiyat, tarih, musiki ve tasavvuf gibi çeşitli kültürel konular üzerine çalışmalarda bulunan Cumhur’a kültür camiasında ‘Üsküdar’ın beyefendisi’ deniliyordu.

Türk musikisinin önemli isimlerinden şair ve eczacı Memduh Cumhur vefat etti. Geçirdiği kalp krizi nedeniyle kaldırıldığı Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 71 yaşında yaşamını yitiren Cumhur’un cenazesi bugün öğle namazına müteakiben Karacaahmet Şakirin Camii’nden kaldırılacak.

Bursa’nın İnegöl ilçesinde 25 Ocak 1947’de Bosna Hersek göçmeni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Memduh Cumhur ilköğretimini İnegöl’de, lise eğitimini ise İstanbul Haydarpaşa ve Bursa Erkek Lisesi’nde tamamladı. 1965’te İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde okumaya başladı, 1966’da İstanbul Radyosu’nun ses sanatçısı kadrosuna girdi. Cumhur, burada 10 yıl görev yaptı,1976’da TRT’den istifa etti, serbest eczacılığa adım attı. Üsküdar’da bir eczanesi bulunan Memduh Cumhur’un araştırma yazıları; Hareket, Musıki ve Nota dergilerinde, şiirleri ise Kubbealtı Akademi Mecmuası,Türk Edebiyatı ve Yüzakı dergilerinde okuyucuyla buluştu. Cumhur’un aruz vezniyle yazdığı şiirlerinin yer aldığı ‘Tuna’yla Hasbıhal’ isimli eser, İstanbul Fetih Cemiyeti Yayınları tarafından 2012’de basıldı.

AYDIN SANATKÂR, MUSİKİNİN ACI KAYBI

Sanatçının vefatının ardından dostları ve sevenleri çeşitli platformlarda taziye mesajları paylaştı.

* Dursun Gürlek: “Memduh Bey sevdiğimiz bir insandı, kültürlü, İstanbul beyefendisi olarak bilinen bir arkadaşımız, dostumuzdu. Tabii ki bütün dostları gibi ben de haberini alınca üzüldüm. Osmanlı tarihine olsun, yakın tarihe olsun aşina bir kimseydi, musikişinastı. Yıllarca TRT’de çalıştı. Allah rahmet eylesin.”

* Şamil Kucur: “Osmanlı’dan bugüne edebiyat, tarih, musiki, tasavvuf ve kültür camiası içinde yetişen nadir şahsiyetlerden. Şiirleri, dostluk üzerine sohbetleri, davudi sesi ve gönülden okuduğu şarkılarıyla bir İstanbul beyefendisinin aramızdan ayrılmasının üzüntüsü içerisindeyiz. Makamı Ali, mekânı cennet olsun.”

* Ruhi Ayangil: “Huve’l Hallak’ul Baki… 50 yıllık dostum, arkadaşım, Türk makam musikisinin aydın sanatkârı, İstanbul Radyosu eski solistlerinden şair, eczacı Memduh Cumhur bugün geçirdiği kalp krizi sonucu Siyami Ersek Hastanesi’nde Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur. Menzili mübarek olsun. Hu.”     

* Savaş Ş. Barkçin: “Kıymetli ağabeyimiz şair, musikişinas ve Üsküdar beyefendisi Memduh Cumhur bu akşam vefat etmiş. Mevla rahmet eyleye. Ailesine ve sevenlerine sabr-ı cemil ihsan eyleye…”

* Nidayi Sevim: “Üsküdar denince aklımıza düşen nadir isimlerden, eczacı, şair ve musikişinas Memduh Cumhur ağabey, fani alemden beka alemine göç eylemiş. Hakk Teala rahmet eyleye, ehibbanın başı sağ ola. Huve’l Baki.”     

* Mehmet Kemiksiz: “Üsküdar sevdalısı, musikişinas Memduh Cumhur Bey vefat etmiş. Hak Teala rahmet eylesin.”

KALEMİNDEN BİR GAZEL

İstanbul Devlet Konservatuvarı’nın hocalarından, Şeb-i Arus törenlerinde neyzenbaşılık görevinde bulunan Akagündüz Kutbay’ın 1979’daki vefatından sonra Memduh Cumhur, onun anısına bir gazel yazmıştı. Memduh Cumhur denince akla ilk gelen o gazel şöyle:

 

Dağıtır bâd-ı sabâ serde hevâ perdesini

Çektirir hükm-i ecel derde devâ perdesini

 

Ne tecellî bu, ilâhî, Aka’nın son nefesi

kıldı nâyinde karar, seçti nevâ perdesini

 

‘Bişnev ezney’ ebedî dâvet-i Mevlânâ’dır

Dinleyenden giderir nakş-ı sivâ perdesini

 

Cümle neyzenlerin ervâhı gelip sâf olarak

Açtılar seng-i musallâda güvâ perdesini

 

Hüzn-i cumhûru, ilâhî, nice târîf edeyim!

Etti feryâd-ı karar Tîz Nevâ perdesini.

Etiketler: »
Share
1171 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ