logo

TİMSAL KARABEKİR: “ATATÜRK’ÜN SON İSTEĞİ BABAMA İLETİLMEDİ”

Ümraniye Sınav Anadolu Lisesi’nin düzenlediği konferansta konuşan ‘Alçıtepe Kahramanı’ unvanı ile Türkiye tarihine yön veren Doğu Cephesi Komutanı General Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir, “Atatürk, hasta yatağında Kazım Paşa’yla helalleşmek istediğini bildirdiyse de bu haber babama ulaştırılmadı” dedi.

HABER: Kerim ÖZTÜRK // Eğitim Yaşamı Gazetesi // 7.11.2019


Ümraniye Sınav Anadolu Lisesi tarafından “Dünü unutma ki yarına hakkın olsun, Kazım Karabekir Paşa ve Milli Mücadele” başlıklı konferans düzenlendi.

Konferansı sunan Karabekir’in kızı Timsal Karabekir Yıldıran, Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nda, Doğu Anadolu’da gösterdiği başarılar dolayısıyla “Şark Fatihi” olarak anılan Kazım Karabekir‘in, hayatını ülkesine adadığını ve Türk milletinin bağımsızlığı için savaştığını söyledi.

Kazım Karabekir‘in, Milli Mücadele boyunca her zaman Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında olduğunu dile getiren Yıldıran, Osmanlı ordusunun terhis edilmesine rağmen Karabekir‘in 15. Kolordu’yu terhis etmediğini ve askerleriyle Milli Mücadele’ye katıldığını anlattı.

‘ATATÜRK’ÜN SON İSTEĞİ BABAMA İLETİLMEDİ’

Timsal Karabekir, askerlikten istifa eden Mustafa Kemal Paşa’nın tutuklanması için emir alan Kazım Karabekir’in bu görev için gittiği Erzurum’da yaşananları anlatırken şunları söyledi:

“Bugün Erzurum Atatürk Evi olan bu evde, o değerli insan, Mustafa Kemal Atatürk kurtuluş mücadelesinin nasıl yürütüleceğini planlarken Cevat Paşa, Kazım Karabekir Paşa’nın kolordusuyla geldiğini haber verir. Mustafa Kemal Paşa, Kazım Karabekir’e verilen tutuklama emrinden haberdardır. Her şeyin bittiğini, Kurtuluş Savaşı’nın başlamadan bittiğini düşünür. Bu sırada Kazım Karabekir Paşa içeri buyur edilir. Kazım Karabekir Paşa içeri girer ve asker selamı vererek ‘Ben ve kolordum Milli Mücadelede emrinizdeyim Paşam’ der ve birbirlerine sarılırlar. Cumhuriyetin kuruluşunun ardından Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası bir iftirayla kapatıldı. Şeyh Sait İsyanı bu partinin kapatılmasının gerekçesi oldu. Bir süre sonra Kazım Karabekir’in aldığı ve bizim ilk evimizde çok talihsiz bir olay oldu. İzmir suikasti davası nedeniyle babam bu evden alındıktan bir süre sonra mahkemeye çıktı. Mahkemede yargılandıktan sonra beraat etse de bu durumdan çok etkilendi. Mustafa Kemal Atatürk ile araları açılsa da Atatürk Türk Dil Kurumu toplantısına babamı davet etmiş. Ama babam orada etten bir duvarla karşılaşmış ve Atatürk’le göz göze gelememiştir. Daha sonra Atatürk, hasta yatağında Kazım Paşa’yla helalleşmek istediğini bildirdiyse de bu haber babama ulaştırılmadı. Daha sonra babama ‘gider miydin?’ diye sorduğumuzda ‘elbette giderdim. O Mustafa Kemal’dir. Onun çağırdığı yere gidilir’ demişti.”

“ONLARA ‘GÜRBÜZLER ORDUSU’ İSMİ VERİLMİŞTİR”

Yıldıran, babası Kazım Karabekir‘in Birinci Dünya Savaşı sonrası yetim kalan çocuklara sahip çıktığını ve bundan dolayı “Yetimlerin Babası” olarak anıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Kazım Karabekir, 4 binden fazla erkek 2 binden fazla kız çocuğuna babalık yapmış. Analar ve babalar hunharca şehit edilmişler ve onlardan kalan yavrular, bu evlatlar sokaklarda ölüme terk edilmiş. Karabekir Paşa onları himayesine almış ve bakmıştır. Yetimlere babalık etmiştir. Onlara ‘Gürbüzler Ordusu’ ismi verilmiştir. Vatana faydalı olmak için o yetimler birbirleriyle yarışmıştır.”

Yetimlerin sağlıklı koşullarda yetişmesi ve eğitilmesi için Karabekir’in farklı alanlarda önemli çalışmalar yaptığını hatırlatan Yıldıran, şöyle devam etti:

“Babaları şehit edilmiş sıhhiyeci yetimler, kurslar görüşmüş ve gerektiğinde ufak ameliyatlar yapabilecek düzeye getirilmiştir. Orduda savaşa gitmişlerdir. Cephede savaş varken bir yandan cehaletle savaşa önem verilmiş. Yetim çocuklara matbaacılık öğretilmiş ve Kars’da ‘Varlık’ gazetesi basılmış. Yine o çocuklara deri işlemesi ve terzilik öğretilmiş askerimize postal ve kaputlar hazırlamışlar. O zaman bir çocuk 16 saatte bir asker postalı hazırlamakta. Babam Kazım Karabekir üç bayram üzerinde çok duruyordu. Ağaç bayramı, beden eğitimi bayramı ve kitap bayramı.”

Yıldıran, Kazım Karabekir‘in ortada kalmış yetim Ermeni çocuklara da sahip çıkarak insancıl bir şekilde davrandığını ve Trabzon’daki Ermeni Yetimhanesi’nde onları himayesine aldığını sözlerine ekledi.

Konferansa, Ümraniye Sınav Anadolu Lisesi kurucu müdürü Sabri Şenel, Okul Müdürü Gürkan Taşkın, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Konferansın sonunda Timsal Karabekir‘e kurucu müdürü Sabri Şenel tarafından çiçek verilerek katılımından dolayı teşekkür edildi.

Share
1060 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ