ABD Başkanı Trump’ın Kudüs adımının ardından olağanüstü toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı’nın aldığı tarihi kararın, değerli bir adım olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bildirinin kağıt üzerinde kalmaması gerektiği konusunda hemfikir. Atılacak öncelikli adımlardan ilkinin Kudüs’e kar amacı gütmeyen yaptırım yapacak ‘babayiğitlerin’ ortaya çıkması olduğuna dikkat çeken STK temsilcilerine göre bir an önce ekonomik ve siyasi girişimler başlatılmalı.
İstanbul’da toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ABD’nin kaos kararına karşı Doğu Kudüs’ü Filistin’in başkenti ilan ederken üye ülkelere bir dizi önlemin hayata geçirilmesi için çağrıda bulundu. 1967 BM kararına göre Filistin’in sınırlarını da bir kez daha teyit eden İİT’nin yayınladığı ortak bildiriyle, ABD’nin en sert şekilde kınanmasından, artık arabulucu olmadığının ilanına, Filistin meselesinin tüm dünyaya sürekli şekilde anlatılarak gündemde tutulmasından, İslam Kalkınma Bankası’nın Filistin projelerine öncelik vermesine, Kudüs ve diğer işgal altındaki topraklarda ekonomik ve sosyal kalkınma için harekete geçilmesine kadar önemli karar alındı. Tarihi zirveyi Filistin sorununda dönüm noktası haline getirmek için ise bildirideki maddelerin en hızlı şekilde hayata geçirilmesi gerekiyor. Filistin ve Kudüs’le ilgili çalışmalar yapan STK ve uzmanlar ‘Neler yapılması gerekir?’ sorusuna İsrail’e baskı oluşturacak seviyede ilişkilerin kesilmesi, Filistin ve Kudüs meselesinin sürekli gündemde tutulması, Kudüs’e giden Müslüman sayısında artış olması, otel, restoran, tarım üretimi gibi alanlarda yatırım yapılması önerilerinde bulundu.
Kudüs’te çok sayıda Osmanlı eserini onaran ve Filistinlilere yardam ulaştıran Mirasımız Derneği Genel Başkanı Muhammet Demirci, 2006 yılında Kudüs’e giden Müslümanların sayısı 26 bin iken, Rusya’dan 500 bin, Amerika 450 bin, Fransa’dan 350 bin, Polanya’dan 450 bin Hristiyanın gittiğini anlattı. Demirci “350 bin Müslümanın yüzde 56’sı yoksuluk sınırının altında. Bir pet şişe su 7 lira. İsrail hayatı bilinçli olarak pahalı tutuyor. Kudüs’ün en büyük savunucularının yanlarında olmak için oraya gitmek lazım” dedi. Kudüslü Müslümanların yanında olmak için orada otel veya restoran gibi işletmeler açılabileceğini belirten Demici “İsrail elbette güçlük çıkartıyor, ruhsat bedelleri çok yüksek örneğin. Ama kâr amacı gütmeyecek, daha doğrusu zengin olmak için değil Kudüs’ün yanında olmak için yatırım yapacak babayiğitlere ihtiyaç var. Kudüs’ün tarıma dayalı bir ekonomisi var ama hepsi İsrail’in kontrolünde. Elbette toprak satın almak mümkün ancak ufak kârla yetinip, zengin olma hedefi koymadan… Ya da bir Yahudi işadamıyla ortaklık kurarak işlemler daha kolay hale getirilebilir” diye konuştu.
HAYATIMIZIN İÇİNE KONULMALI
İHH Mütevelli Heyet Başkanı Hüseyin Oruç ise Filistin ve Kudüs için ilk olarak yapılması gereken şeyin sorunun iyi anlatılması olduğunu belirtti. Nijer Dışişleri Bakanının kendilerini ziyaretinde kısa süre önce Avrupa Parlementosu’nda (AP) yaptığı görüşmeyi anlattığını belirten Oruç, “Kendisinden hemen önce Netanyahu ordaymış. Fakat AP Başkanı Netanyahu’yu kabul etmemiş. Orada Filistin ve Kudüs meselesinde kendisine anlatılanların bir çok İslam devletinin söylemediği şeyler olduğunu söyledi. AP’nin Filistin’i bizim liderlerimizden daha iyi anlamış olmasından üzüntü duyduğunu ifade etti. Medya haber, yazı dizileri ve belgesellerle hızlıca insanlara ulaşmalı. Filistin ve Kudüs hayatımızın içine konulmalı” dedi. Kudüs’ün bir bütün olduğunu belirten Oruç şöyle konuştu: “İsrail karasal sınırların hepsini kapattı. İşgallere rağmen İslam coğrafyası Kudüs ile bağlantısını kopartmamalı. Çok sayıda insan Kudüse gitmeli, Mescidi boş bırakmamalılar. Tüccarlar gitmeli. Kudüs’dekiler için ekonomik destekten daha önemlisi yalnız olmadıklarını hissettirmek. Mescid-i Aksa’nın batı yakasında, ağlama duvarının olduğu yerdeki arazileri astronomik rakamlarla satın almak istiyorlar. Batı yakasını tamamen ele geçirmek istiyorlar. Müslüman zenginler bu arazileri satın alarak vakıflaştırmalı. İsrail’in dokunamayacağı hale gelmeli ki bu davamızı gelecek nesillere aktarabilelim. Bu anlamda yürüyen çalışmalar var.”
Karar Gazetesi
BENZER HABERLER