logo

İSTANBUL’UN YÜZDE 90’I HAZIR DEĞİL!

Türkiye’nin 20 yılda hazırlık için hiçbir adım atmadığı beklenen İstanbul depreminin neden olacağı mali kayıp da ortaya çıktı. Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şükrü Ersoy, eski depremlere göre daha kötü olacağına işaret ettiği tablo için “Zarar en az 40 milyar dolar olacak” dedi. Ersoy, kentteki binaların yüzde 90’ının ise deprem yönetmeliğine uygun olmadığını kaydetti.

İstanbul’da Silivri açıklarında meydana gelen 5.8’lik depremin üzerinden yaklaşık bir ay geçti. Orta şiddette olmasına rağmen ağır hasarlara yol açan ve 15 milyonluk kentte 20 yılda bir adım bile ileri gidilmediğini ortaya koyan sarsıntının ardından da “Beklenen depremde neler olacak?” sorusu akıllara kazındı. Yapı stokunun dayanıksızlığı ve felaketten sonrası için hazırlıkların olmaması endişeyi kat be kat artırırken yeni bir tartışma da ortaya çıktı. Türkiye’nin kalbi olan ve sanayinin tamamına yakınının toplandığı kentte beklenen büyük felaketin neden olacağı mali kayba ilişkin dikkat çeken açıklama geldi.  

ESKİ DEPREMLERDEN DAHA KÖTÜ

İstanbul Aydın Üniversitesi’nin hazırladığı “Ulusal Güvenlik ve Deprem” başlıklı konferansta konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, beklenen depremin maddi hasarlar boyutundan ulusal anlamda bir krize neden olabileceğini ifade etti. Ersoy, zararın eski depremlere nazaran daha fazla olacağını vurgulayarak “Sonuç olarak zarar en az 40 milyar dolar olacak” dedi. 

BİNALARIN YÜZDE 90’I HAZIR DEĞİL

 “Etkilenecek illerde 26-28 milyon insan yaşıyor ve 6 milyon konut var” diyen Ersoy “Aradan yirmi yıl geçti bu 20 yıl içerisinde hazırlıklar var. Fakat yeterli değil elbette. Kentte binaların yüzde 90’ı deprem yönetmeliğine uymuyor. Hem kültürel yapılar hem vatandaşların konutlarının çoğu eski ve bunların yüzde 65-70’i kaçak” diye konuştu.

ÜÇ METRELİK TSUNAMİ OLABİLİR

Tsunami olasılığının da altını çizen Ersoy “Marmara iç bir deniz olmasına rağmen geçmişte tsunamiler olmuştur. Bu da 1 ile 3 metre arasındaki bir yükseklik ki bu da Marmara için önemli. Bu bile öldürücü ve yıkıcı bir durum ortaya çıkarabilir” dedi. 

KÖTÜ BİNALARDAN KURTULMALIYIZ

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) her yıl düzenlediği Uluslararası Deprem Sempozyumu’nda konuşan İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır da “Depremler önceden kestirilemez. Bunları da burada tartışmamızın gereği yok.  26 Eylül’de olan 5.8’lik deprem çok ciddi bir depremdi. Ciddi bir uyarıydı, bu bir şanstı” dedi. Çakır, “Kötü binalardan bir an evvel kurtulmamız gerekiyor” şeklinde konuştu. 

İKİNCİ MİNARE DE YIKILDI

Öte yandan depremde, Avcılar Hacı Ahmet Tükenmez Camisi’nin minaresinin bir bölümü yıkılmış ve geçtiğimiz günlerde yıkılan minare tamamen sökülmüştü. Çalışmalarda da minarede deniz kumu ve 16’lık yerine 8’lik demir kullanıldığı tespit edilmişti. Dün ise caminin diğer minaresi için yapılan kontrollerde risk oluşturduğu sonucuna varıldı. Yapının da diğer minare gibi parça parça sökümüne karar verildi.

BİR HASTANE DAHA KONTEYNERDE

Depremin ardından yapılan inceleme sonucu kapatılan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi ise geçici olarak Van depreminde kullanılan konteynerlerde hizmet vermeye başladı.

Kaynak: Karar

Etiketler: » » » » »
Share
1396 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ