logo

İBRAHİM KABOĞLU, “DOĞAL AFETLER İLE ANAYASAL DÜZENLEMELER ARASINDA DOĞRUDAN BİR BAĞLANTI VAR”

Doğal Afetler ile Anayasal düzenlemeler arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu kaydeden Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, “Biz doğal afetler öncesi insan hakları bağlamında ne kadar çok önlem alırsak afetleri önlemiş oluruz. Ya da afetlerde meydana gelecek olan zayiatı en aza indirgemiş oluruz” dedi.

HABER: Kerim ÖZTÜRK //Ümraniye Gündemi Gazetesi// 


Anayasa Hukuku uzmanı ve CHP İstanbul 1. bölge, 1. sıra Milletvekili adayı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Doğal Afetler ve Yoksullukla Mücadele Eğitim Derneği (DAYMED’de vatandaşlarla bir araya geldi. Kaboğlu, Doğal Afetlerin yasalardaki yeri üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi.

Ümraniye Namık Kemal Mahallesi Cengiz Topel caddesi üzerindeki dernek merkezindeki söyleşiye DAYMED Başkanı Ömer Tabak’ın yanı sıra CHP Ümraniye İlçe Başkanı Cafer Aktürk, CHP eski İBB meclis üyesi Hüseyin Avni Yardımcı, CHP Şile eski ilçe başkanlarından Zeki Şen, mahalle muhtarı Halil Dalçık, dernek yönetimi ile üyeler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan DAYMED Başkanı Ömer Tabak, katılımlarından dolayı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve dernek üyelerine teşekkür etti

Doğal afetlerin kaymalar, heyelan, deprem, ormansızlaştırma vs. yanı sıra bir de teknolojik kazaların doğal afetlerle ilişkisi olduğunu kaydeden Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ise doğal afetler ve doğal olmayan afetler noktasında önemli açıklamalarda bulundu.

Konuşmasına Ümraniye’de ki çöp patlamasını örnek göstererek başlayan Kaboğlu şunları söyledi:

 “ Şimdi siz Hekimbaşındaki patlamaya doğal afet mi, teknolojik kaza mı yoksa biz insanoğlunun elleriyle yaratılmış bir cinayet mi demeliyiz! Ha keza Soma. Bakıyorsunuz Soma’da adalet bile tecelli etmedi. Hekimbaşı çöplüğündeki patlama dahil gerek Soma’da yaşananları gerek Artvin Ceratpaşa’da Anayasaya aykırı yapılan maden araştırmasını uzmanlık alanıma göre okuduğum zaman üç maddede özetliyorum. Birincisi; Ruhsat işlemleri ne ölçüde sıkı bir düzenlemeye tabi tutuldu. İkincisi; Burada ne ölçüde denetim mekanizması kullanıldı. Üçüncüsü ise düzenleme ve denetim kurallarına uymayanlara ne gibi bir yaptırımlar uygulandı.”

“Kısacası doğal afetler ile hukuk arasında Anayasal düzenleme, Anayasal denetim ve Anayasal cezai işlemler ve yaptırımlar arasında doğrudan bir ilişki vardır. Evet doğal afetler kendiliğinden gelir gelmesine de çok istisnadır. Ama siz İstanbul’a ikinci bir boğaz açtığınızda onun depremi tetiklemeyeceğini dair bir güvenceniz yoktur. Ya da siz İstanbul’u bu kadar betonla kapladığınız zaman onun depremi tetiklemeyeceğini dair bir güvenceniz yoktur.  Aslında bu tür çalışmalar uluslar arası alanda yürütülmektedir. Anayasa, çevre, insan hakları ve doğal afetler…

Doğal afetler  ve insan hakları nezdinde değerlendirdiğimizde şunlara söylemek mümkün.

1-Doğal afet meydana gelmeden önce ne tür önlemler almamız gerekir?

2-Doğal afet sırasında ne tür önlemler almamız gerekir?

3- Doğal afet sonrasında ne tür önlemler almamız gerekir?”

DOĞAL AFETLER İLE ANAYASAL DÜZENLEMELER ARASINDA DOĞRUDAN BİR BAĞLANTI VARDIR

“Doğal Afetler ile Anayasal düzenlemeler arasında doğrudan bir bağlantı vardır. Doğal Afetler Anayasanın konusudur. Biz doğal afetler öncesi insan hakları bağlamında ne kadar çok önlem alırsak afetleri önlemiş oluruz. Ya da afetlerde meydana gelecek olan zayiatı en aza indirgemiş oluruz.

Herhangi bir yerde meydana gelen doğal afete biz ekosistem mantığı ile bakarız. Doğal afetler ve Anayasa ilişkisini esasen bitkiler, canlılar ve insanların oluşturduğu bir ilişkide meydana gelen ekosistem bağlamında düşünüyoruz. Bu kapsamda 21. Yüzyıl Anayasaları ekosistem temelinde çevresel demokrasi bakış açısıyla başlanır ve yazılmaya çalışılır.”

 – 21.06.2017 / PERŞEMBE

Etiketler: »
Share
1384 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ