Öğretmenlik meslek kanunu ile yürürlüğe giren kariyer basamakları sınavlarına tepkiler gelmeye devam ediyor… Eğitim-Bir-Sen, kanunun sorun çıkaran noktalarının elden geçirilmesi için çağrıda bulundu…
Öğretmenlik Meslek Kanunu ile birlikte yürürlüğe giren kariyer basamakları sınavlarına ilişkin tepkiler gelmeye devam ediyor. Eğitim-Bir-Sen, kariyer basamakları ile ilgili olarak sorun çıkaran aşamaların TBMM’de tekrar düzenlenmesi için çağrıda bulundu.
Şubat ayında Resmî Gazete’de yayınlanmasının ardından yürürlüğe giren Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Öğretmenlik Meslek Kanunu kapsamında getirilen uzman öğretmen ve başöğretmen kariyer basamakları sistemine ilişkin tartışmalar üzerine bir açıklama yapan Eğitim-Bir-Sen, sınav ve eğitim programların adil olmayan sonuçlara sebep olabileceğine dikkat çekilen açıklamada, “Öğretmenlik kariyer basamakları siyasi polemik konusuna dönüştürülmemeli, sürecin sorun üreten aşamaları Meclis’te yeniden ele alınmalıdır” ifadelerine yer verildi.
“SUBJEKTİF VE ADİL OLMAYAN YERLER BARINDIRMAKTA”
Yetkili sendika olarak toplu sözleşme hakkının elde edildiği tarihten itibaren öğretmenlik kariyer basamaklarının hayata geçirilmesi için çağrıda bulunulduğuna dikkat çekilen açıklamada, geçmişte kariyer basamakları bünyesinde yaşanılan adaletsizliklerin yerine uygun bir adım atıldığı belirtilerek, “Kanunda yer alan sınav, mesleki çalışmaların içeriği ve eğitim programlarının niteliği gibi süreçler ne yazık ki subjektif ve adil olmayan sonuçlar üretme ihtimalini barındırmaktadır. ‘Uzman ve başöğretmenlik hizmet yılına bağlı olsun’ talebi Eğitim-Bir-Sen’in, ‘Kamuda kariyer meslek uygulaması sınavla olmaktadır. Millî Eğitim Bakanlığı’nda da öyle olacaktır’ yaklaşımı bakanlığın, meslek kanunu ve kariyer basamaklarını hayata geçirme iradesi ise TBMM’nindir. Yazılı sınav şartı gibi sorunlu görülen alanlar TBMM tarafından yeniden ele alınmalıdır” denildi.
SİYASİ ÇEKİŞMELERE KURBAN EDİLMEMELİ
Sürecin siyasileştirilmemesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, sürecin manipüle edilerek binlerce öğretmenin mağdur edilmemesi gerektiği belirtildi. Açıklamada, “Kanuna, kanunun getirdiği uygulamaya ve sınava karşı çıkmak ne kadar doğalsa; süreci manipüle ederek siyasi çekişme malzemesi hâline getirmek, umut tacirliği yaparak 614 bin öğretmenin elde edeceği bir hakkı kullanılmaz hâle getirmek, belirsizlik ve şüphe tohumları ekerek öğretmenlerin moral ve motivasyonunu bozmak da o kadar art niyetli bir siyasettir. Siyasilere ve sorumlulara çağrımız, kariyer basamakları uygulaması ve getireceği özlük haklarının sorumsuz, ciddiyetsiz ve tutarsız siyasete, kısır çekişmelere kurban edilmemesidir” ifadeleri kullanıldı.
Kaynak: Milli Gazete
BENZER HABERLER